1

Ai plecat de acasă, ai făcut cunoștință cu realitatea și ai ajuns să locuiești la cămin din diferite motive. Toate bune și frumoase. Colegi de cameră de treabă, vorbăreți, prietenoși și cu care nu te plictisești.

A trecut o săptămână, două, de locuit împreună cu ceilalți studenți și lucrurile încă merg  ca pe roate. Nicio ceartă, nicio bârfă, încă prieteni. Dar să nu crezi că situația asta roz va rămâne așa pe tot parcursul anului universitar. Dacă nu respecți cu sfințenie câteva reguli nescrise ale căminului, s-ar putea ca prietenia voastră să se destrame.

Pentru că știm ce înseamnă viața de cămin, ne-am gândit că am putea să îți deslușim misterioasele reguli nescrise. Iată-le:

  1. Nu da muzica la maximum. Știm că te simți bine atunci când îți asculți trupa preferată, dar poate celorlalți nu le place și nu se simt la fel de bine ca tine. Știi și tu că se poate asculta muzică și puțin mai încet…
  2. Nu lăsa doar pe ceilalți să țină camera curată. Dacă la început nu îți vor reproșa nimic, pe urmă s-ar putea să se sature să facă doar ei și se va ajunge la certuri. Așa că poți pune și tu mâna pe mătură și mop.
  3. Mâncarea lor e doar a lor. E greu să nu poftești la șnițelele colegului de cameră... Dar îi poți cere, nu să iei fără ca acesta să știe. Poate dai peste oameni chiar darnici și dornici să împartă.
  4. Când colegul de cameră doarme… liniște deplină. Recunoaște că nici ție nu ți-ar plăcea să fii trezit în miezul nopții de gălăgia din cameră. Știi vorba aia: “Ce ție nu-ți place altuia nu-i face! “
  5. Când colegul învață: din nou, liniște deplină. Nici tu nu poți învăța când în jurul tău e haos. Poți învăța și tu în același timp cu el. Un pic de curaj și s-a rezolvat!
  6. Nu fi împrăștiat! Nu-ți lăsa pantalonii, bluzele și tot ce mai ai aruncate în toată camera! Fii ordonat  și așază-le la locul lor! Nimănui nu-i convine să strângă după tine!
  7. Petrecerile sunt date de comun acord. Dacă tu ai chef de dans, glume, muzică și multă distracție, iar colegul tău de cameră nu are tocmai o dispoziție bună, nu poți chema tot căminul la voi în cameră! Trebuie luat pulsul camerei înainte de a face invitațiile.
  8. Nu umbla în lucrurile care nu îți aparțin. Parfumuri, machiaj, haine, cărți... tot ce nu îți aparține nici nu trebuie atins!
  9. Împrumută și restituie. Dacă ai rămas fără bani până mâine seară și colegul se oferă să te ajute, mâine seară banii vor fi restituiți! De asemenea, dacă lui nu îi ajung banii, iar tu îl poți ajuta, poți face un bine, fiindcă nu știi când vei avea și tu nevoie...
  10. Dacă ai iubit/ă din cămin, încercați să fiți discreți. Nu-ți aduce marea dragoste în cameră de fiecare dată când ai ocazia! Acest lucru poate deveni deranjant la un moment dat și îți poate fi reproșat.

Sperăm că aceste reguli ți-au fost de folos și că le vei respecta dacă nu vrei să vorbești singur în micuța ta cameră de cămin. :)

Autor: Lorena Teacă

Surse: poză 1poză 2