1
Moș Nicolae vine în fiecare an la oameni mari și oameni mici din toate părțile lumii.
A devenit atât de normal să primim cadouri de la el că nici nu ne mai întrebăm cine este acest moș și de ce ne aduce portocale-n ghete.Să aflăm deci trei legende ale misteriosului moș care face bine oamenilor fără niciun motiv.

1. Cea mai cunoscută legendă este cea a celor trei surori care nu se puteau mărita din cauză că erau prea sărace. Se spune că atunci când fetele ajungeau la vârsta măritișului, Nicolae lăsa la ușa lor un săculeț de aur. Când a venit vremea celei de-a treia, tatăl fetelor a stat de pază să afle cine este cel care le-a făcut atât de mult bine fetelor lui. Se pare că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a aruncat săculețul de aur, prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat. De aici tradiția șosetelor agățate de șemineu. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae.

2. Altă legendă spune că, după ce a încercat să meargă pe urmele lui Iisus în Țara Sfântă, el s-a întors în țara lui pe mare. A început o furtună puternică, iar când corabia lui era gata să se rupă, Nicolae a început să se roage la Dumnezeu. Furtuna s-a oprit pe neașteptate. De atunci, Nicolae a devenit patronul marinarilor și al călătorilor.

3. Se spune că erau odată trei studenți teologi care călătoreau spre Atena. Ei au înnoptat la un han în drumul lor, iar acolo au fost uciși chiar de proprietarul hanului, care le-a ascuns rămășițele. Nicolae călătorea pe același drum și a înnoptat în același han. El a visat acea crimă și a aflat unde erau îngropați tinerii, s-a rugat la Dumnezeu, iar tinerii au înviat. În Franța, legenda se referă a trei copii, răpiți de un măcelar, care au fost salvați de Nicolae tot prin rugăciune. De atunci, Sfântul Nicolae este patronul copiilor și al școlarilor.

Sfântul Nicolae nu există doar ca să ne aducă daruri, ci și pentru a fi un model de înțelepciune, dragoste și milostenie. Ăsta este mesajul tuturor legendelor despre Nicolae.

Acum că am devenit mai responsabili și știm cine este, îl așteptăm cu toții nerăbdători pe moșul care, pentru mulți români, nu vine doar cu daruri și cu voie bună, dar vine și cu primul miros de portocală.

Sursa articol: Parinti.com
Sursa foto: Eumana.romagazin-nautic.ro.