1
Știți cu toții că o diplomă de facultate nu îți oferă și garanția unui job. Dacă ești absolvent de facultate și nu ai încă job, sigur cunoști foarte bine site-urile de recrutare și te-ai gândit de câteva ori să te muți înapoi cu părinții.

Am auzit replici precum “M-am chinuit trei ani să iau diploma asta de facultate, trebuie s-o și folosesc” , “Îmi e rușine să le mai cer bani alor mei” sau “Părinții mei se vor supăra pe mine”.

Nu ar trebui să avem atitudinea asta, deoarece educația este un privilegiu, cu ajutorul căreia ne este mai ușor să fim cine vrem noi să fim – nu avem limite.

Iată 5 motive pentru care nu trebuie să te simți vinovat că nu-ți folosești diploma de licență:

1. Au fost doar trei ani din viața ta

Nimic din ce faci în viață nu ar trebui privit ca o “pierdere de vreme”. Nu există un deadline pentru a-ți da seama ce vrei de fapt. Atunci când vei avea 40 de ani, ți se va părea că toată facultatea a durat o lună.

2. Ai căpătat niște abilități și știi cum e să muncești din greu

Faci parte dintr-o generație de tineri ambițioși, care gândesc în perspectivă și care știu cum să-și rezolve problemele. Facultatea nu e ușoară. Nici nu ar trebui să fie. Parțiale, colocvii, proiecte, examene, ați trecut prin toate cu bine.

Nu ai câștigat diploma la loto, chiar ți-ai meritat-o, deci ai căpătat niște abilități pe care le vei folosi toată viața, într-un fel sau altul.

3. N-ai nimic de pierdut

N-ai cum să recuperezi cei trei ani și nici taxa plătită, în cazul în care ai fost în situația asta. Deci poți doar să profiți de beneficiile pe care le ai de pe urma diplomei.

Ai terminat o facultate, fii mândru de asta! Oamenii te privesc altfel când le zici că ai studii superioare. În cele mai multe cazuri, nu contează în ce domeniu ai licența, contează că o ai.

4. Ai de ales

Nimeni nu poate lua decizii în locul tău. Depinde de tine să mergi unde îți spune inima și să faci ceea ce îți place. Poate fi alegerea ta și să lucrezi într-un domeniu care nu îți place, dar care ți-e mai confortabil sau mai bine plătit.

Ține minte: depinde doar de tine și nimic nu trebuie să țină o veșnicie. Mobilitatea este ceea ce caracterizează noastră, a tinerilor de azi.

5. Nu e nevoie să te compari cu alții

Ne simțim vinovați când ne comparăm cu alții care la vârsta noastră muncesc și sunt independenți financiar. Pe de altă parte, ne comparăm și cu cei care nu au avut posibilitatea să urmeze o facultate și ne simțim vinovați că noi am urmat-o și nu facem nimic cu diploma obținută.

Fericirea ta nu ar trebui să fie micșorată sau mărită de situația celor din jurul tău. Dacă vrei să te uiți mai atent la cineva, atunci acel cineva ar trebui să fii tu.

Pierzi timpul simțindu-te vinovat și nefericit, timp pe care l-ai putea folosi explorând și încercând să găsești ceva util de făcut cu viața ta, ceva care te-ar tine motivat.

Sursă articol: Elite Daily
Sursă foto: Elite Daily