1

Când ești în facultate te gândești ce job să-ți iei după facultate, tinzi să crezi că o să ai un job în care cineva te va plătit un salariu demn de câți ani ți-ai tocit coatele-n băncile amfiteatrelor.

Dar nu îți spune nimeni că pentru un astfel de job e nevoie de timp. Noi îți dăm 5 sfaturi pentru a te pregăti pentru viața de după facultate și să știi la ce să te aștepți.


1.Fă-ți un Curriculum Vitae (CV) de te lasă cu gura căscată

Sigur, sigur ai făcut prin facultate destule. Mai ales dacă te-ai implicat în internship-uri, job-uri part-time și te-ai înscris asociații studențești.

Muncește ca acesta să arate sclipitor căci înainte de toate, el e primul tău contact cu orice angajator. Fă-l să arate profesional, nu lua formate de pe net decât dacă angajatorul îți cere asta, iar cel mai important încearcă să îl comprimi într-o pagină maximum două.

Și sper că nu mai e nevoie să menționez să nu ai greșeli, de niciun fel. Verifică-l de câte ori este nevoie ca să te asiguri că nu ai nicio greșeală gramaticală, de ortografie sau să fii mâncat vreo literă.

 

2.Începe să te gândești la bani

Știm până acum te mulțumeai cu banii obținuți din job-ul part-time pe care îl ai și ce îți punea pe card mama. Atunci când dai nas în nas cu lumea din jur și nu confortul studențesc, o să fii nevoit să îți plătești totul singur. Așa că, imediat cum termini facultatea începe să faci economii. Serios, începe să faci niște economii. Pentru că știi și singur că într-o zi vei avea nevoie.

 

3. Mută-te înapoi acasă dacă e nevoie

Nu definitiv. În niciun caz, abia te-ai obișnuit să nu te streseze maică-ta cu mâncatul sau fratele mai mic cu vreo temă. Dar pentru o vreme nu mai mult de câteva luni, ai grijă să nu se transforme în câțiva ani că nu mai scapi. Idea mutatului e ca tu să poți face câteva economii ca să te poți susține financiar pe viitor, după ce te muți.


4. Nu spera la prea mult

Când ești în facultate trăiești cu ideea că imediat după îți iei job-ul visurilor tale și vei avea tot: casă, mașină, cont frumos și poate și o parteneră pe măsură. Sorry to burst your bubble, dar în viața reală nu se întâmplă să primești așa simplu totul pe tavă.

Dar nu te descuraja, nu uita cât ai muncit, cum ai reușit să înveți pentru un examen într-o singură seară și să îl treci, dar mai ales cât de departe ai ajuns deocamdată. Așa că, muncește mai mult și mai cu cap ca să îți oferi singur tot ceea ce îți dorești.


5. Păstrează-ți prietenii și distrează-te

În viață echilibrul înseamnă totul. Dar cum tu tinzi să îți împarți viața în diferite obiective tinzi să nu mai păstrezi contactul cu prietenii, mă refer la cei vechi, nu colegi de muncă. Așa că încearcă să stabilești să ieșiți măcar într-o zi la prânz în pauza de masă sau la o cafea într-un weekend.

 

E greu să faci ca toate lucrurile să se întâmple, dar cel mai important e să știi cum să muncești, să fii chibzuit și mai ales să știi să te descurci cu tot ce îți iese în cale.


Sursă articol: Elite Daily
Sursă foto: Elite Daily