1

Pentru că tot suntem la o aruncătură de băț de prima zi de iarnă și noi avem propriile noastre tradiții legate de sărbători, ne-am gândit că ar fi ideal să vă prezentăm câteva tradiții din culturi diferite.

1.Sfânta Lucia, Suedia
Sfânta Lucia se sărbătorește pe 13 decembrie și aceasta marchează începutul sezonului de Crăciun. În mod tradițional este o sărbătoare importantă în întregul Occident creștin.

Cea mai tânără fată din fiecare familie de scadinavi se îmbracă precum Lucia, cu o robă albă lungă, cordon roșu și o coroniță făcută din verdeață și împodobită cu lumânărele. Fiecare oraș alege o Lucia din toate fetițele, iar băieții îmbrăcați în robe albe o însoțește cântând colinde și împărâțind biscuiți.

Celebrarea sftintei Lucia reprezintă transformarea unui obicei păgân nordic în lupta cu întunericul și nopțile lungi și reci de iarnă printr-un festival de lumini și căldură.

 

2.Noul an tibetan, Tibet
Losar reprezintă celebrarea noului an tibetan ce are loc de obicei în ianuarie sau februarie depinzând de calendarul tibetan. Festivalul este marcat prin ceremonii care simbolizează lupta dintre bine și rău. Dorințele de anul nou sunt inscripționate pe stegulețe colorate care se leagă apoi de stâlpii templului. Legat de obiceiruile culinare sunt bilele din aluat ce sunt înmânate cu diferite ingrediente ascunse- de la orez, la ardei iute sau chiar cărbune- iar ceea ce găsești înăuntru lor reprezintă ceea ce vei întâmpina în noul an.

3.Malanca, Ucraina
Este un obicei străvechi  ce are loc pe data de 14 ianuarie și implincă unele dintre cele mai interesante costume. Băieții merg din casă-n casă și cântă colinde sau cântece tradiționale dedicate fetelor mari. După tradiție, ceata de băieții este condusă de un bărbat îmbrăcat în haine de femeie, interepretând-o pe Malanca.4.Chaharshanbe Suri, Iran
Dacă-ți plac lucrurile periculoase, Chaharshanbe Suri este sărbătoarea care ți se potrivește. Este festivalul iranian al focului ceea ce presupune că trebuie să sări peste foc. De asemenea, numele tradus mot-a-mot înseamnă „Miercurea roșie” pentru că se ține în ultima zi de Miercuri înainte de venirea primăverii. Focurile sunt aprinse peste tot în locurile publice  reprezentând lupta contra forțelor răului și ale întunericului.  De asemenea pe lângă faptul că oamenii sar peste foc, se duc și din ușă în ușă pentru a primii diferite bucate.

5. Dongzhi Festival, China
Sau în limbaj popular festivalul Solstițiului de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbătorii ale lumii est asiatice. De asemeanea, acesta are loc cu aproximativ 6 săptămâni înainte de Noul An Chinezesc. Oamenii se strâng cu familia în ziua aceasta, iar ca obicei culinar tangyuan sau mingii de orez colorate vesel. Se spune că bolul în care sunt așezate toate aceste mingii reprezintă familia reunită.

 

Știm că și noi avem obiceiurile noastre care mai de care mai frumoase, în funcție de zonă, dar o mică perspectivă asupra altor popare  nu strică niciodată. Pentru că cine știe... Poate ajungeți să petreceți sărbătorile într-una din țările mai sus menționate.Sursă foto: Bustle
Sursă articol: Bustle