1

Săptămâna trecută a început cu o cădere liberă a burselor din China, ceea ce a produs efecte în întreaga lume, chiar și în țara noastră. Lunea trecută, bursa de la Shanghai a închis în cădere cu 8,5%, cea mai drastică prăbușire din ultimii opt ani. Picajul a lovit și la New York, Londra, Paris, chiar și la București, unde bursa a închis ședința pe minus cu peste 6%.

Principalele temeri ale specialiștilor legate de ceea ce s-a întâmplat în “Lunea neagră”, așa cum a fost denumită ea, sunt cele legate de economia Chinei și căderea cursului petrolului, care a atins un minim istoric pentru ultimii șase ani și jumătate.

Care sunt consecințele?

Consecințele vizibile pentru români sunt pentru cei care au bani la fondurile de investitii, care vor avea randamente mai scăzute și pentru cei care au pensii private. Printre viziunile mai sumbre ale specialiștilor se numără reducerea investițiilor și din asta rezultă reducerea locurilor de muncă.

„Nu s-a declanşat încă o criză majoră, nu este încă vorba despre o criză economică, dar pe pieţele de acţiuni, pe pieţele financiare, au loc corecţii majore care pot conduce la o astfel de criză”, a declarat pentru Digi24 Adrian Simionescu, membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti.

Mai mult, criza financiară a Greciei, căderea burselor din America și Asia produc din ce în ce mai des evenimente greu de prezis și care au consecințe masive. Lucrurile pot degenera către o criză economică, așa cum scrie Ziarul Financiar. În ultimii 35 de ani, la cel mult 10 ani am avut de-a face cu o nouă criză economică: în 1987, în 1997, în 2000 și în 2008.

În continuare vom arăta cum a pătruns criza din 2008 în România și veți putea trage singuri concluzia dacă sunt asemănări între începutul crizei de atunci și situația de acum.

Cum a început criza din 2008

În țara noastră, criza a pătruns prin intermediul canalului comercial, financiar și bancar. În canalul comercial, cererea de export a scăzut din cauza încetinirii consumului în țările partenere, și ele afectate de criză. În cel financiar, investițiile directe străine au scăzut puternic, iar în cel bancar s-a înregistrat o reducere a creditelor oferite de instituțiile financiare. Concret, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, rata șomajului a crescut de la 3,7% în 2008 la 4,6% în 2012. La sfârșitul primului trimestru din 2012, datoria externă a României era de 77,7 miliarde de euro. În 2008 gospodăriile populației aveau împrumuturi în valoare de 86,9 miliarde de lei, iar în 2012 acestea ajungeau la 105,3 miliarde de lei.

Unii specialiști sunt de părere că lucrurile vor reintra într-o oarecare normalitate, iar alții spun că acesta ar fi doar începutul unui haos pe aceste piețe ale Bursei de Valori București. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare și cum ne va afecta asta.

Sursa foto: realitateabucuresti.ro