1
Îți amintești iernile copilăriei tale? Cum ar fi dacă ai mai trăi măcar o dată sentimentul primei ninsori așa cum îl trăiai cândva? Atunci când frigul nu te speria, nici mocirla de după ninsoare, nici traficul blocat de iarnă. Acel sentiment nu se mai întoarce. Nu se mai întoarce pentru că bucuriile noastre nu mai sunt așa simple cum erau, nu se mai întoarce pentru că după ce ne facem mari, este nevoie de mai mult de câțiva fulgi de zăpadă ca să fim fericiți. Dar se întoarce amintirea acelui sentiment, nu o să mai fie la fel ca atunci, dar o să-ți amintești cum erai tu atunci. Dă-ți copilăriei măcar o zi din iarna ta!


1. Caută-ți prietenii de atunci

Probabil că nu mai știi nimic despre cei mai mulți dintre ei. Caută-i și poate puteți să vă vedeți. Faceți o cazemată sau mergeți în locurile voastre de joacă, plimbați-vă prin locurile în care aveți amintiri. Veți vedea cum v-ați schimbat voi, cum s-au schimbat locurile, oamenii. Povestiți și amintiți-vă!


2. Caută o poză și retrăiește povestea ei

Trebuie să ai o poză care cuprinde o zi din viața ta de copil. Amintește-ți ziua aia, încearcă să faci ce ai făcut atunci. Fă-ți aceeași poză, în același loc. Nu este penibil. Este chiar distractiv, pe lângă faptul că te vor învălui niște sentimente interesante. Ceva între dor și melancolie, poate contemplare.


3. Fă un om de zăpadă

Inevitabil ai nevoie de zăpadă pentru asta. Oricum, încearcă să faci cel mai frumos om de zăpadă din viața ta. Apoi caută diferențe între acesta și cei pe care îi făceai atunci. De fapt, caută diferențe între bucuria pe care o aveai atunci și cea pe care o ai acum. Caută diferențe între răbdarea de atunci și cea de acum. S-ar putea să te surprindă pasiunea cu care îl faci acum. Îl vei poza și îl vei arăta tuturor pentru că te vei mândri cu el.
4. Dă-te cu sania, sacul, cauciucul

Cu ce te dădeai pe derdeluș? Cu ce prindeai, nu-i așa? Probabil că încă te mai dai cu sania, poate și cu sacul. Asta nu iese din noi niciodată. Dar fă-o ca atunci. Orice ar însemna asta pentru tine. Poate că ai un derdeluș anume, poate sacul era special, sau cauciucul, sau cine știe ce inventai tu atunci. Eu, de exemplu, mergeam cu tot cartierul, copii de toate vârstele, într-un loc special pentru noi. Acolo făceam un foc mare, aruncam cartofi în foc și în timp ce unii se dădeau pe derdeluș, alții stăteau la foc, apoi stăteam cu toții lângă foc și mâncam cartofi copți, apoi mergeam cu toții pe derdeluș. Asta aș vrea eu să retrăiesc. Sigur ai și tu povestea ta!


5. Du-te la colindat

Cred că partea cea mai grea va fi să găsești persoane cu care să mergi. Poate îți convingi prietenii, verișorii, nepoții. În multe locuri s-a pierdut tradiția colindatului, dar nu spune că nu ți-e dor de atmosfera din seara colindatului. Nu spune că nu erai în culmea fericirii în seara aia. Nu spune că nu făceați întrecere, care are traista mai plină. Nu spune că nu ajungeai fleașcă acasă, cu nasul roșu și ditamai traista de covrigi, mere și nuci, apoi le povesteai alor tăi ce ai primit de la fiecare casă. Și pentru tine totul era perfect.

Omului îi face bine să se mai întoarcă în trecut. Să vadă de unde a plecat și unde a ajuns, să vadă cât mai are de mers până ajunge acolo unde își dorea cândva, să vadă dacă își mai dorește ce-și dorea, să repare, dacă are ceva de reparat. În rest, fiecare își trăiește propria iarnă!

Să aveți o iarnă specială!

Surse foto: Adevărul.roTimpul.md