1

Mărțișoare, lalele, ghiocei găsim acum peste tot în jurul nostru - Martie este luna femeilor, când celebrăm și apreciem toate doamnele și domnișoarele din viețile noastre. Înarmați cu cadouri și flori, noi vrem să le arătăm că le iubim și le apreciem așa cum sunt ele: gingașe, iubitoare, nebune în cel mai grozav fel.

 La fel s-a gândit și Mozart, cândva prin secolul al XVIII-lea, când a scris o operă despre felul de a fi al femeii și despre iubire, despre pasiunea cu care iubește și misterul ei, despre bărbații care o vor perfectă și ajung să o adore așa cum este ea, reală.

De curând a avut loc, pe scena Operei Naționale din București, premiera capodoperei mozartiene  „Così fan tutte” („Așa fac toate”).


Opera este pusă în scenă în premieră în România, după 226 ani de când a fost compusă de genialul  Wolfgang Amadeus Mozart. Acest spectacolul de operă este un eveniment rar, care nu se va șterge prea ușor din sufletul publicului și al artiștilor. 

De ce merită văzut?

Nu este ceva ce ai mai văzut și experimentat până acum! Regizorul englez, JOHN FULLJAMES, asociat al Royal Opera House „Covent Garden” din Londra, reușește să adapteze perfect o operă dintr-un alt secol la realitatea de astăzi.

Personajele se află la o nuntă tematică, fetele își fac selfie la petrecere, băieții sunt cu ochii după ele și, dacă încă nu te-am convins, îți dezvălui și una dintre surprize: barca din operă este înlocuită de un automobil de lux - Cabriolet Coupe - condus pe scenă, chiar în fața ta! Sunt multe momente amuzante, la care eu nu m-aș fi gândit vreodată și multe alte surprize ce nu trebuie ratate!

Nu voi  insista prea mult asupra temei și a ariilor muzicale interpretate sub bagheta dirijorului  ADRIAN MORAR, pentru a a-ți lăsa ție plăcerea să descoperi, cu ajutorul liniei melodice, vârtejul emoţional în care sunt prinşi cei patru îndrăgostiţi, care descoperă pentru prima dată iubirea şi devin neputincioşi în faţa încercărilor neplăcute la care îi supun cunoștințele lor.

Excepţionalele dive: invitata specială ANDREEA SOARE (Fiordiligi), OANA ANDRA (Dorabella) și CRISTINA EREMIA (Despina) împreună cu impresionanții tenori ANDREI LAZĂR (Ferrando), CĂTĂLIN ȚOROPOC  (Guglielmo) și VICENȚIU ȚĂRANU (Don Alfonso)  ne-au încântat, în prag de primăvară, cu prilejul acestei minunate premiere romantice.

Merită să îți spun câte ceva despre personajul cheie, fără de care povestea nu mai are farmec- Despina (eroina interpretată de superba și expresiva soprană Cristina Eremia). Despina evoluează într-un personaj dezinvolt, care strălucește plin de forță și determină schimbări importante în viața celor patru îndrăgostiți, jucându-le fel și fel de… farse.

Următorul spectacol are loc în 7 aprilie 2016 pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Aici poți vedea teaser, ca să te convingi.

Sursă foto aici

Autor: Louise Liciu