1

Probabil cea mai mare dilemă a tuturor studenților din provincie este următoarea: stăm la cămin sau în chirie? Desigur, există o grămadă de povești despre cât de amuzant e să stai la cămin și cum că asta e o experiență ce nu trebuie ratată, dar dacă stai să te gândești, parcă ți-ar plăcea și să ai un loc al tău propriu și personal unde să nu trebuiască să dai socoteală nimănui. Dar dacă, într-adevăr, te confrunți cu problema asta, fie că începi facultatea anul ăsta, fie că ai stat până acum în cămin și vrei să vezi cum ar fi să stai în chirie sau invers, ți-am pregătit o listă cu avantaje și dezavantaje ale ambelor variante. Ta-daaaaam!

BANII

Cămin: Reprezintă cea mai ieftină soluție. La cămin plătești puțin și singura cheltuială adițională este internetul. Dar dacă te gândești mai bine, condițiile din unele cămine sunt nasoale, iar cealaltă alternativă este să alegi un cămin privat. În cazul ăsta, cheltuielile sunt mult mai mari, ajungând aproape la nivelul unei chirii.
Chirie: Varianta asta e mai scumpă, dar are și avantajele ei. Poți să alegi din prima cu cine vrei să stai și, oricum, veți împărți restul cheltuielilor la doi, dacă stați într-o garsonieră sau la mai mulți, dacă stați în apartament. În plus, vei avea propria baie și bucătărie, ceea ce este cel mai mare avantaj al unei chirii.

COLEGII DE CAMERĂ

Cămin: Aici nu prea ai de ales, din păcate. Persoana cu care nimerești în cameră poate să fie super de treabă sau foarte dificilă. Este destul de greu să locuiești cu o persoană cunoscută la cămin, dar nu imposibil. Totuși, gândește-te bine că s-ar putea să nimerești cu o persoană care să îți interzică solemn să cumperi un mini-frigider în cameră pentru că ocupă prea mult spațiu, cum a pățit o prietenă în primul an de facultate.
Chirie: Asta este probabil cea mai bună parte în a sta cu chirie. De ce? Pentru că indiferent că stai în garsonieră sau în apartament, poți sta cu prietenii tăi. Spre exemplu, eu și prietena mea ne făceam planuri din clasa a zecea despre cum o să fie când vom veni la facultate și vom sta împreună.

CONFORTUL

Cămin:
Spațiul e destul de mic și de cele mai multe ori, nici măcar nu ai baie în cameră, iar băile din cămin sunt desprinse din poveștile de groază uneori. Să nu mai spun că bucătăria ține de domeniul fantasticului când vorbim despre cămin, așa că dacă aveai de gând să gătești ceva mai special într-o zi, regret să îți spun că nu vei putea.
Chirie: Ai locul tău propriu și personal, nu-ți faci niciun fel de grijă cu baia și, dacă ai poftă să mănânci ceva mai sofisticat decât un covrig sau mâncare de la fast-food, poți oricând să mergi în bucătărie și să prepari. Totuși, e destul de nașpa când vii acasă seara și o găsești pe colega de garsonieră cu prietenul ei și nu poți merge în altă cameră, ca la cămin, pentru că majoritatea vecinilor tăi sunt în vârstă.

DISTRACȚIE

Cămin:
La cămin e imposibil să nu te distrezi. Chiar dacă nu îți place persoana cu care stai în cameră, cu siguranță te vei împrieteni cu alți colegi de pe coridor și petreceri se vor găsi mereu. Pe de altă parte, dacă te înțelegi bine cu colegul de cameră, atunci fiecare seară poate fi o petrecere.
Chirie: Nu zice nimeni că nu te poți distra și când stai în chirie, dar unul dintre cele mai enervante lucruri când locuiești într-o garsonieră sau apartament e că trebuie să ai grijă să nu-ți deranjezi vecinii. Probabilitatea ca cineva să îți facă observație dacă dai muzica prea tare la o oră târzie este foarte mare. Nu e exclus nici să îți strige vecinii prin pereți la 10 noaptea să nu mai vorbești pentru că se trezesc devreme a doua zi. Eu am pățit-o!

Autor: Denis Elena Nicoale

Sursa foto aici