1
Umblă vorba prin presă că Iohannis a luat o decizie fără precedent, că așa ceva niciun președinte nu a îndrăznit să facă. Chiar că ai da click pe așa știre să vezi ce tupeu are neamțul. De fapt, el a anulat recepția de la Cotroceni care se ținea în fiecare an de 1 Decembrie. Ce înseamnă asta? Nimic.


Ce se întâmpla acolo?

La recepție participau oameni politici din toate partidele, oameni de cultură, ziariști, diplomați străini și se forma o ambianță ceremonială care, e drept, nu avea nicio legătură cu vreaun banchet vesel sau știu eu ce petrecere fastuasă. Era o simplă celebrare a Unirii României cu Transilvania.

Recepția se pare că a fost anulată în urma tragediilor care s-au întâmplat în ultima vreme, fiind vorba de ceea ce s-a întâmplat în Colectiv, dar și de atentatele terorise din Franța.

Reacțiile au fost de toate felurile și venite din toate părțile: ba că e bine, ba că nu e bine, că este o ofensă adusă istoriei României, că a fost o decizie luată pentru a legitima guvernul Ciolș, că restrânge importanța Zilei Unirii etc.


Și noi ce să credem?

E bine sau nu e bine? Adevărul este că acea recepție era suficient de sobră ca să poată fi ținută, mai ales că scopul ei era tocmai comemorarea jertfei unor generații în scopul unității. Dar a fost anulată. Nu e bine, nu e rău. A fost doar anulată și nici măcar nu s-a anunțat asta oficial.

Astea sunt dezbaterile noastre de maximă importanță? De ce a fost anulată recepția? Păi nu prea ne afectează nicicum. Parada de 1 Decembrie este tot acolo și este pentru toată lumea, nu doar pentru bărbații în costume, care pot fi solidari cu Unirea și de afară de la 2 grade. Iar istoria noastră este tot acolo, cu sau fără recepția de la palat care celebrează această zi doar cu numele.

Deci, ce se întâmplă dacă nu mai avem recepție la palat? Nimic.

Sursa foto: Fast-images