1

Care e motivul pentru care mergi la cinema de obicei? Pentru a urmări un film și să scapi de realitatea cotidiană. Dar care e motivul pentru care îți folosești smartphone-ul la film?

Trăim într-o generație unde nu putem face absolut nimic fără smartphone-ul nostru. Folosim smartphone-ul pentru a scăpa de plictiseala de la cursuri dând scroll pe Facebook sau pentru a evita vreo discuție plictisitoare, dar de la asta la a ajunge să-l utilizezi constant în timpul unui film la cinema? Începem să ne punem întrebări. Cel puțin eu.

Am fost recent la un film la cinema, într-unul din cinematografele pe care le frecventează toată lumea. Sala era plină, iar filmul destul de interesant judecând după câți râdeau la glumele amuzante. Totul frumos, dacă în jurul meu nu vedeam constant ecrane de telefon aprinse. Nu multe persoane merg singure la cinema și dacă o fac, probabil chiar își doresc să vadă acel film. Dar să fii cu cineva la cinema și să îți deblochezi telefonul constant este cam deranjant, cel puțin pentru cei din jur.

Înainte era problema persoanelor care răspundeau la telefon în timpul filmului (ceea ce, apropo, s-a întâmplat, în cadrul aceluiași film, de un tip care își tot folosea telefonul) și care erau văzute ca fiind enervante. Acum e mult mai confortabil să dai mesaje sau să scrii pe Facebook sau What’s App.

Mulți suferim de nomofobia, care a fost definit ca fiind frica de a fi fără telefonul mobil, dar am ajuns în unele momente în care îl folosim non-stop, fără să ne mai bucurăm de lucrurile din jur. De oamenii din jur. Sau, în cazul de față, de filmul pentru care am plătit să stăm într-o sală plină, alături de oameni pe care-i deranjăm dacă ne verificăm Facebookul o dată la cinci minute.

În loc să îți recomand lucruri pe care nici eu, nici tu nu le-ai face, îți propun un lucru: într-un moment în care nu ți-ai folosi smartphone-ul în mod normal, uită-te în jur și observă câți o fac deja. Și gândește-te dacă această dependență de un dispozitiv tehnologic aduce întotdeauna un beneficiu, sau dacă merită să pierzi lucrurile bune din jurul tău.

Autor: Monica Coman
Sursă foto: Sursa 1