1

 de Alexandru Cristian

“N-am sa va spun nimic secret. Va promit!” – este declaratia cu care diplomatul Janette Jaglau si-a inceput discursul si acelasi lucru va promitem si noi de-a lungul acestui text.

 

  Seara a inceput intr-un mod tipic pentru o conferinta. Oamenii intra incet, se inghesuie putin, se aseaza linistiti, tac si asteapta. Cei mai multi ochi urmareau momentul in care-si vor face aparitia invitatii – probabil cel mai vanat (cu privirile) fiind domnul Melescanu.

 

  Primul invitat si-a inceput discursul intr-un mod destul de plat si monton, desi informatia era foarte relevanta. Publicul era totusi captivat – fiind primele minute din discursul celui dintai invitat. Apoi brusc, in sala se face intuneric. Curentul s-a intrerupt, iar cativa spectatori au inceput sa aplaude incet(?!?), pana cand o parte din organizatori au aprins blitz-urile telefoanelor.

  Aceste 3 minute lungi si intunecoase au fost salvate de doamna Janette Jaglau (desi pe scena era dl. Celeac). Spiritul de diplomat practicant a intervenit,  spargand gheata cu o fraza spumoasa: “Imaginati-va ca sunt o femeie frumoasa. Iar acum puteti sa-mi spuneti tot ce vreti”. Dupa cateva glume, tensiunea a disparut, publicul s-a relaxat iar organizatorii au rezolvat problema cu lumina. Discursul domnului Celeac a continuat firesc.

Jocurile domnului Celeac

 

  In discursul lui, fostul ambasador si ministru de externe a facut o paralela intre jocul preferat si diplomatia fiecarui stat:

 

Marea Britanie: Bridge

  Foarte cerebrali, vin cu o istorie bogata, mostenire imperiala, se folosesc des de autoironie.

America: Poker American

  Modelul lor diplomatic este un mix armonios intre cacealma si arta statisticii.

Rusia: Sah

  Se bazeaza mai mult pe memorie (pe precedent) decat pe creativitate. Cauta intotdeauna precendentul inainte de a actiona. Tot la ei este intalnit complexul Pheonix – in sensul ca urmaresc renasterea patriei, in special dupa esecul din Crimeea.

China: Go

  Strategia lor este sa ocupe teritoriul adversar fara distrugere, intr-un mod neinvaziv – vezi actuala dominatie economica a Chinei.

Japonia: Servirea ceaiului

  Delicati, cu simt deosebit al onoarei,  protocol bine stailit.

Lumea Islamica (post-otamana): Table

  Model diplomatic inspirat dintr-un joc de hazard, cu incarcatura emotionala puternica.

Romania: Septica, Table si Alba-neagra

  Avem multe influente si am reusit sa ciupim, in functie de context un pic din fiecare model diplomatic. Partea buna este ca avem capacitatea de a crea noi modele – manati in principiu de instinctul de supravietuire.

 

Fraze spumoase a la Melescanu

 

  Contestatul om politic, dar incontestabilul profesionist a lansat o replica memorabila:

“Trebuie sa faceti un efort sa pareti mereu sinceri”

  Si-a inceput discursul implicat si ironic, dar jovial – glumind in legatura cu decalarea cu citeva minute a conferintei si a publicului din spate care se bucura intens pe langa standul cu snacks-uri si ceai.

  Apoi ne-a povesitit cum un diplomat trebuie sa mentina o atitudine “friendly, factual and fair” (aici competand si cu replica ”trebuie sa faceti un efort sa pareti mereu sinceri”)

  Ne-a povesit despre zvonsitica, despre comunicarea in diplomatie, planificarea negocierilor si pregatirea solida de care are nevoie un diplomat.

  Apoi a enumerat mai multe tehnici concrete de negociere: a marelui patron, a mass-mediei, a salamului (?!). Dar a iesit din scena ca un adevarat artist al nuantelor si al cuvintelor inainte sa ne dezvaluie continutul modelelor enumerate.

 

Autori recomandati de dumnealui pe subiectul diplomatiei:

 - Ernest Satow

 - Herold Nicolson

 - Neagoe Basarab

 

Povestirile doamnei Janette Jaglau

 

  Si-a facut simtita prezenta inca de la inceputul conferintei, dar de aceasta data intra pe scena pentru discursul ei – si cu lumina aprinsa.

Am aflat ca:

 

 - Un dosar nu poate fi luat intotdeauna la subrat. Mai ales daca contine 45.000 de file (Insula Serpilor). Aceste file erau transportate in doua carucioare si au fost citite integral de echipa domnului Bogdan Aurescu.

 - Foamea, somnul si presiunea timpului sunt elemente importante intr-o negociere. Folosite subtil si cu tact de echipa domnului Cristi Diaconu, au impiedicat instituirea legitimatiei de maghiar pe teritoriul roman.

 - Nemtii nu adora sa fie luati in brate de omologii lor. Turcii obisnuiesc sa isi ia in brate omologii. 

- Pentru un diplomat neamt este exclus sa schimbe costumul si camasa pe pantalonii scurti si tricou. Sau sa stea la soare, pe o barca, in timpul vizitei oficiale, in Turcia. Dar cand o face, n-o sa se intoarca asa usor la costumul lui.

O intrebare venita din public – care este permisa minciuna in diplomatie? Raspunsul a fost: "Voi va mintiti parintii – pentru binele lor(credeti voi). Parintii isi mint copiii – pentru binele lor(cred ei). Patronul isi minte angajatii, angajatii isi mint patronul. Preotii mint enoriasii, enoriasii mint preotul. Toata lumea minte pe toata lumea."

--

Dar, ca sa nu cadem in aceasta lumina aparent negativa, sa ne aducem aminte – in primul rand un diplomat este un adevarat patriot care ar face orice pentru tara lui.

Vestea buna este ca daca vreti un job in diplomatie, asa cum spunea si domnul Melescanu, “Diplomatia este esentiala pentru o tara ca Romania (fara putere masiva economica sau militara). Este cel mai important mod de mentinere a statalitatii”.

Vestea mai putin buna este ca locurile in minister sunt inchise de ceva timp. Dar cariera de diplomat poate incepe din multe alte zone. Limbile straine sunt un mare plus, la fel experienta educationala in alte tari. Cultura generala si predispozitia pentru a invtaa rapid sunt atuuri.

Iar daca sunteti cu adevarat pasionati de acesasta bransa, urmariti cu incredere urmatoarele  proiecte ale Asociatiei Studentilor de la Stiinte Politice ASSP-UB.

 

Stud-Life este si pe Facebook: www.facebook.com/StudLife.ro