1

Restanță... un cuvânt așa des folosit de studenți, încât nici măcar nu te mai sperie. Singurii speriați de acest cuvânt sunt părinții. Ei au impresia că restanța este ca o corijență, adică doar 2-3% din studenți o au.

Ei bine, nu. Restanța este ceva normal, ba chiar este anormal să nu ai o restanță în timpul facultății. Fie că nu ți-a plăcut materia sau că pur și simplu nu ai avut chef să înveți, sigur te-ai confruntat și tu cu această situație în facultate.

Să nu înțelegeți greșit. E normal să ai câteva restanțe în facultate, dar când acestea întrec numărul examenelor promovate... ei bine, trebuie să schimbi ceva în stilul tău de a “învăța”, pentru că este clar că ceva nu funcționează.

Eu am terminat facultatea în vara acestui an și am reușit cumva să scap fără nicio restanță. Nu vă imaginați că eram una dintre studentele acelea care se apucau de învățat cu o lună înaintea unui examen. Îți trebuie puțin noroc și trebuie să-ți placă ceea ce faci.

Iată care sunt cele 3 lucruri pe care să le faci dacă vrei să eviți restanțele:

1. Mergi la facultate – te vei distra!

Nu contează că profesorul e plictisitor și nu îți poți tine ochii deschiși atunci când îl asculți vorbind. Mergi acolo, ia-ți eventual și o carte de lectură, pentru momentele când simți că nu te mai poți concentra la ceea ce spune el. Este mult mai productiv decât să stai în camera de cămin și să te uiți la seriale toată ziua.

În plus, vei avea șansa să îți cunoști mai bine colegii, veți ieși împreună în pauza de țigară și veți vorbi vrute și nevrute. Ai ocazia să afli despre cele mai bune filme, despre locul unde poți bea cea mai bună cafea și veți face planuri de ieșit în oraș.

2. Fă-ți temele și predă proiectele la timp – ei bine, nu neapărat la timp, doar predă-le!

Sunt sigură că deseori durează mai mult să ne gândim dacă merită sau nu să ne facem tema decât timpul pe care-l petrecem scriind-o.

În cazul proiectelor mai mari, cele mai multe se fac în echipa. Așa că ia-ți colegii, ieșiți la o cafea și imaginați-vă acest proiect ca o probă de teambuilding. Uneori ai mai multe de învățat de la colegi decât de la un profesor ieșit de pe băncile facultății acum 50 de ani.

3. Citește, înțelege, fă conexiuni - în sesiune e de ajuns doar să citești și să înțelegi ceea ce citești

Sigur ați auzit cel puțin o dată în timpul sesiunii replica: “Băi, ai învățat? Nu, dar am citit!”. Da, chiar este suficient să citești cu destulă atenție încât să înțelegi informația. O teorie pe care ai înțeles-o o poți reproduce foarte ușor cu propriile-ți cuvinte.

Nu trebuie să pierzi o săptămână încercând să memorezi niște lucruri pe care oricum le vei uita la nici 24 de ore după examen. Citește, înțelege și fă conexiuni! Atunci când era o data importantă pe care trebuia să o rețin, o legam întotdeauna de zilele de naștere ale cunoscuților mei. 

Cam astea sunt lucrurile pe care le-am făcut eu ca să evit restanțele. Sunt curioasă, tu ce alte metode mai știi? 


Sursa foto: Sursa 1