1

Se spune că e bine să avem grijă de sănătate în tinerețe, dacă vrem să avem o bătrânețe ușoară. Iar dacă ajungem la capitolul sănătate, sunt o grămadă de lucruri de luat în calcul: alimentație, vizite la doctor măcar o dată pe an și mișcare. Și uite așa, am ajuns la sport! În ultima vreme, tot mai mulți prieteni îmi vorbeau despre Limitless. Am vrut să mă lămuresc ce înseamnă și am stat de vorbă cu antrenorul Valentin Lemnaru.

Vorbește-mi despre experiența ta sportivă. Cum ai ajuns să fii astăzi antrenor Limitless?

Primul contact cu sportul l-am avut la vârsta de 8 ani, când am practicat judo în cadrul școlii din care făceam parte, experiență care a durat foarte puțin deoarece acest sport nu m-a atras. La 9 ani, m-am apucat de atletism, în joacă, iar mai apoi, joaca s-a „transformat”  în performanță.  Proba care m-a atras a fost săritura în înălțime, la care am obținut cele mai multe rezultate naționale și internaționale.  După 12 ani în care am practicat atletismul, am decis să mă opresc din cauza unor accidentări mai vechi pe care le resimțeam în timpul antrenamentelor.

În paralel cu Facultatea de Educație Fizică și Sport, am urmat și cursurile unei școli de fitness. După terminarea facultății, am lucrat ca instructor de fitness la o sală din București, urmând totodată și cursurile de masterat în atletism. De programul Limitless am aflat de pe internet și mi-a plăcut foarte mult modul lor de lucru. Mi-am dorit întotdeauna să fac parte dintr-o echipă de oameni pasionati și implicați în acest domeniu, care să-mi hrănească dorința de a fi din ce în ce mai bun și să am parte mereu de noi provocări.  Pe scurt, să fiu „Limitless”.

Limitless… Despre ce este vorba, exact?

Pentru a înțelege cel mai bine ce înseamnă Limitless, trebuie să fii acolo, să poți simți pe pielea ta toată experiența Limitless. Acest program a fost gândit pentru a aduce oamenilor starea de bună dispoziție și pentru a se redescoperi. Când intri în acest program, totul se reduce la modul prin care tu poți deveni cea mai bună versiune a ta. Și toate aceste lucruri se întâmplă pentru că există o combinație de antrenamente, seminarii de nutriție și coaching, sesiuni de evaluare, plus o comunitate online, care este mereu alături de tine.

În ce constă un program Limitless?

Limitless este un program de well-being care se desfășoară pe parcursul unei ediții. O ediție Limitless înseamnă patru săptămâni, în care fiecare participant beneficiază de următoarele: încadrarea în clasa Limitless corespunzătoare nivelului său de pregătire fizică, două antrenamente de grup pe săptămână, un plan alimentar personalizat pe obiectivul său, o evaluare inițială și una finală cu nutriționistul Limitless, o sesiune de coaching cu creatorul acestui program, seminarii de biomecanică a mișcării și de nutriție, un plan de antrenament individual, pe care îl poate face chiar și acasă, sesiuni de alergări în parc, atunci când vremea permite acest lucru și nu în ultimul rând, cei ce se înscriu în program au acces în comunitatea Limitless din mediul online care este extrem de activă și care reprezintă punctul de susținere în drumul lor în Limitless.

Cu ce așteptări vin oamenii la sală?

Oamenii își doresc să-și creeze o imagine mai bună despre ei, iar sportul și viața sănătoasă le oferă asta. Aici, niciun efort nu rămâne nerăsplătit, oamenii câștigă o stare psihică mai bună și un corp sănătos și armonios dezvoltat, exact ceea ce ne dorim cu toții.

Vreau să mă apuc de treabă, nu neapărat ca să slăbesc. De ce trebuie să țin cont în primul rând?

În primul rând, înainte să ne apucăm de sport, trebuie să verificăm dacă starea de sănătate ne permite să facem efort intens sau dacă avem unele restricții, pentru a ști cum să lucrăm. A doua regulă este cea de a începe încet, progresiv. Dacă nu adaptăm organismul treptat la efort și nu dăm timp necesar mușchilor pentru a se reface, putem intra într-o stare de oboseală permanentă. Această stare este, de fapt, cauzată de supraantrenament. Atunci când mușchiul este în refacere și noi îl forțăm, nu are timp să se refacă, iar pe o perioadă mai lungă, oboseala se acumulează și corpul începe să dea semne de slăbiciune.

Două obiceiuri care ne-ar face viața mai bună sunt…

Primul obicei pe care ar fi bine să îl urmați este legat de alimentație. Încercați să mâncați cât mai mult posibil, mâncare gătită în casă, iar în alimentația zilnică să introduceți fructe între mese.

Al doilea obicei este acela de a citi zilnic câte ceva motivațional. Putem găsi aceste mesaje pe internet, pe bloguri sau putem găsi chiar filmulețe. Acestea ne vor ajuta să avem o atitudine pozitivă și să fim mai optimiști.

Povestește-mi despre cea mai frumoasă experiență pe care ai avut-o până acum ca antrenor…

Îmi este imposibil să mă opresc asupra unei singure experiențe. Transformările pe care le văd la oamenii cu care lucrez sunt mereu cele mai frumoase experiențe. Încrederea pe care o capătă în ei, bucuria și mulțumirea lor, astea sunt semnele care îmi arată cât de bine mi-am făcut treaba.

Dă-le un sfat studenților care vor să fie mereu în formă.

Cel mai important sfat pentru studenți ar fi să-și iubească și să-și respecte corpul. Așa vor alege mereu un mod de viață sănătos și vor fi mereu în formă atât fizic, cât și psihic, ceea ce-i ajută mai ales în sesiune. :)