1

Dacă citești articolul ăsta, probabil te numeri printre cei care se află acum în sesiune și ar face orice ca să nu învețe. Este de înțeles, tocmai de aceea lucrurile de mai jos poate ți se vor părea familiare. Iată o listă cu lucruri pe care le-am auzit de la studenți în timpul sesiunii!

Nu e așa mult de învățat, mă apuc mai târziu. Iar mai târziu îți dai seama că, de fapt, era o grămadă de învățat și acum nu ai timp suficient să termini toate cursurile...
Doar un episod și apoi trec la învățat. Dar serialul e mult prea captivant și te trezești ca să vezi cinci episoade unul după celălalt. Când te hotărăști, în sfârșit, să pui burta pe carte, observi că s-a făcut deja șase seara.
Mâine mă trezesc mai devreme ca să am timp de învățat. Daaar, când pui alarma să sune, faci un calcul și te gândești că ai timp suficient dacă te trezești la douăsprezce și înveți până seara la 22. Dimineața următoare, nu auzi ceasul și te trezești târziu, cu un gust amar.
Nici nu am pretenții la mai mult de 5. Și te apuci să înveți doar cât să iei 5-ul. Te uiți peste cursuri, te gândești la care a fost cel mai important lucru pe care profesorul l-a discutat la seminar și te axezi pe acela. De ce să te obosești să înveți mai mult decât trebuie?
Mănânc sănătos ca să am mai multă energie. Însă ești înconjurat doar de pungi de chipsuri și batoane de ciocolată. De câteva zile, bei numai cafea și energizant, ba chiar ai și un pachet de țigări care să te ajute să treci peste micile crize de nervi...
Nu o să pierd timpul aiurea. Eheee, pe măsură ce înveți, simți că nu mai suporți și îți dai seama că de 10 minute nu faci altceva decât să te uiți pe pereți și să analizezi culoarea tavanului.

De ce am ales facultatea asta? Și așa începi să contempli momentul în care ai făcut alegerea și te întrebi ce ai avut în cap. Apoi, te plângi la colegul de cameră despre probleme pe care până acum nici nu le-ai băgat în seamă, chiar dacă tot restul anului chiar îți place la facultate.
La ce îmi folosesc toate materiile astea? Oricum ești sigur că, pe viitor, când te angajezi, nimănui nu o să-i pese de ce facultate ai terminat și cu siguranță nu o să te întrebe de morfosintaxa limbii engleze.
Închid internetul pe telefon ca să nu mă deranjeze nimeni. Dar nu trece mai bine de o jumătate de oră de când te-ai apucat de învățat și te trezești că deja butonezi telefonul, verificând dacă ți-a mai dat cineva like pe Instagram sau dacă ai vreun mesaj nou pe Facebook.
Semestrul viitor învăț din timp ca să nu mai fiu aglomerat în sesiune. Mda, sigur... În secunda în care termini de rostit cuvintele, realizezi că te minți singur. Așa ai spus și în ultima sesiune. Și în cea de dinainte. Niciodată nu îți iese.
Și ce dacă o să am restanță? Până la urmă, încerci să te convingi că nu e un capăt de lume și că nu a murit nimeni dintr-o restanță. Ba chiar te îngrijorezi că prietenii tăi te vor considera tocilar dacă iei toate examenele.
Mă culc mai devreme ca să fiu odihnit. Dar după o zi întreagă de învățat, vrei să vezi un film sau să bei o bere cu colega de cameră și vă treziți din senin că vă apucați de povestit întâmplări din liceu și uite așa au trecut orele și s-a făcut trei dimineața.
Nu mai suport să învăț nicio clipă. Și închizi cărțile, faci ordine pe birou și îți așezi laptopul la loc, oftând și gândindu-te că urmează să te relaxezi măcar o jumătate de oră...
Oricum nu mai pot face nimic acum. Asta e chiar în noaptea dinaintea examenului. Te resemnezi, îți accepți soarta și te așezi în pat, rugându-te să iei măcar notă de trecere și gândindu-te că, orice ar fi, măcar scapi în sfârșit de încă un examen.

Autor: Denis Elena Nicolae

Surse: Poza1Poza 2