1

În ultimul an, în România au devenit foarte populare jocurile de evadare, în care participanții trebuie să scape dintr-o cameră cu ajutorul unor indicii. Dacă te încântă ideea unui joc de-a detectivii, cu un farmec aparte și distracție ca la carte, StudLife îți recomandă Mystery Rooms Escape, o casă misterioasă cu o frumoasă arhitectură interioară, care se află la un pas de Cișmigiu.

Pentru a afla mai multe despre acest loc, i-am luat un interviu lui Andrei Cornea, owner Mystery Rooms Escape.

De unde ideea înființării acestui loc?

Anul trecut, pe vremea asta, am fost la un astfel de joc cu prietenii. Atunci erau foarte puține locuri de genul acesta în București, doar vreo două-trei locații. Mi-a plăcut foarte mult. Oricum eram într-o perioadă în care căutam diverse oportunități de afaceri. Mi-am dat seama imediat că mi se potrivește ca o manușă și am zis “De ce să nu deschid și eu o astfel de locație?”

Cum a fost începutul?

Am deschis Mystery Rooms Escape la sfârșitul lunii noiembrie 2014, deci se apropie de aniversarea de un an. Începutul este mereu greu, însă locația a atras din prima. Inițial am avut două camere deschise, Legacy și Journey. După trei săptămâni am adăugat o cameră, Enygma. La încă o lună, pe la sfârșitul lui ianuarie a apărut Playground și în aprilie am deschis cea mai mare și cea mai interactiva și distractivă camera, Conspiracy, pentru grupuri de până la 12 persoane.

Care este publicul țintă al acestui Escape Room?

Aici vin orice fel de clienți, am avut de la copii de 5-6 ani până la clienti de 75 de ani și toți se bucură de joc, de provocări și de distractie. Pe lângă faptul că se distrează, copiii care au sub 10 ani văd unele lucruri chiar mai repede decât adulții, doar că le este dificil să le pună cap la cap, deci este nevoie și de putina maturitate.

De unde v-ați inspirat în găsirea ideilor de concepere a celor cinci camere?

Nu m-am inspirat de nicăieri, totul de aici este conceput de la zero. Tot ceea ce mi-a trebuit a fost liniște, concentrare și “putina” imaginație. În plus, eu am o afinitate față de subiect, față de jocuri logice, de puzzle-uri, de mistere.

Povestiți-ne câte ceva despre fiecare cameră în parte.

Pe scurt, fiecare dintre camera are legătură cu dorințe, tentații, afinități ale fiecăruia dintre noi. În  Journey este vorba despre o călătorie misterioasă, despre mari descoperiri ce pot fi făcute odată ce înțelegi mesajele lăsate și pe ce drum să o apuci. Playground nu este o camera pentru copii, ci o cameră care reamintește de distracții, de joculețe din copilărie si aduce mereu zambetul pe buze. În Legacy este vorba despre o moștenire fabuloasă, dar de care întâi trebuie să te dovedești demn si sa intelegi ce este cu adevarat important in viata. Enygma este o… enigmă, te regăsești într-o încăpere ce poate părea goală, dar de fapt sunt foarte multe lucruri de descoperit și mistere de dezlegat. Conspiracy este despre acțiune, aventură, e vorba de un grup de răpitori și de niște prieteni curajoși care vor să-și salveze prietenii răpiți. Totul se leagă foarte frumos într-o poveste coerentă, foarte interactiva, cele doua grupuri gasesc pe parcurs modalitati de comunicare, ce le permit sa faca schimb de informatii, să se întalnească și în cele din urmă să evadeze împreună.

Oamenii vin aici deja hotărâți în legătură cu camera pe care o aleg sau cineva îi consiliază?

Ar trebui să vină hotărâți, că se vine pe bază de rezervări. J  De multe ori, oamenii sună ca să ceară sugestii. Noi le dăm recomandări în funcție de vârstă, de preferințe și de nivelul de experiență. Dacă nu au mai jucat până acum, le recomandăm camere mai ușoare, Playground și poate Enygma. Dar nicio camera nu e prea ușoară, sunt făcute să țină grupul “ocupat” și antrenat în joc cât mai mult din durata disponibilă. Pentru cei care au mai fost la astfel de jocuri, sunt mai competitivi sau chiar se joacă jocuri similare pe telefon, le recomandăm camere mai grele, cum sunt Legacy și Journey. Dacă sunt grupuri mari, din start recomandăm Conspiracy, care este de departe cea mai interactivă pentru că ei trebuie să găsească anumite căi de comunicare pe parcursul jocului, să se ajute reciproc.

Statistic vorbind, câți oameni reușesc să descopere misterele?

Asta depinde de cameră. În Playground, rata de finalizare a intregului parcurs este de 70-75%, în Enigma 40-50%, Legacy, care este deja mai dificilă, în jur de 25%-30%. Journey e finalizată în proporție de maxim 15%, iar Conspiracy, într-un fel sau altul, cam de toată lumea, deoarece oamenii trebuie să lucreze împreună și sunt mai multe puncte culminante de care vrem să se bucure toți.

Pe site-ul Mystery Rooms Escape scrie că fiecare camera are o durată de rezolvare. Ce se întâmplă dacă la sfârșitul timpului acordat nu se reușește evadarea?

După expirarea timpului, fie îi mai lăsăm puțin, fie unul dintre noi intră și, indiferent de parcurs, le explică jocul pas cu pas, chiar și dacă jocul este rezolvat. Atunci când avem un grup mare, este posibil ca doar unii să înțeleagă doar anumite puncte ale jocului sau să aibă întrebari, iar noi ne dorim ca toți să înțeleagă și să se bucure de povești de la un cap la celălalt.

Cum îi motivați pe “învingători”, pe cei care reușesc să rezolve misterul?

Momentele în care găsești soluțiile misterelor, iar secretele sunt deslușite unul câte unul, sunt de neprețuit, învingatorii sunt lăudați cu drag în postările de pe Facebook, iar timpii cei mai buni iși câștiga un loc de onoare pe site, în top 20 al fiecărei camere!

Ce are în plus această locație față de alte Escape Room-uri din București?

În primul rând, ce avem noi în plus este diversitatea. Aici sunt camere pentru toate gusturile, de nivele foarte diferite de dificultate, pentru grupuri mari și mici. În plus, este cea mai mare locație de acest fel din țară, putem acomoda peste 35 de persoane simultan. Este o locație frumoasă, spațioasă, primitoare, poveștile sunt captivante, iar buna dispoziție este ingredientul principal!