1

În ultima perioadă foarte multă lume este preocupată de mișcare, de fitness, aerobic, tae-bo, dar azi am fost în vizită la Genesse unde am avut parte de o demonstrație a unui spot nobil: Scrima.

Pentru a afla mai multe despre acest sport i-am pus câteva întrebări lui Adrian Scarlat, owner-ul sălii Genesse.Ce este scrima?

Într-un singur cuvânt scrima înseamnă luptă. Scrima este automatismul în serviciul fanteziei susținută de logică. Scrima este o problemă științifică, este un joc de șah în viteză, un joc al distanței, un sistem de pârghii, un flux de energie cinetică dezvoltată de viteza vârfului. La lecția cu antrenorul de scrimă vei auzi cuvintele: "circular, semicircular, unghi drept (90 grade), parabola, pârghie, spirală, con etc.”Cui sunt destinate lecțiile de scrimă?

Cursurile sunt destinate oricui vrea să facă un sport nobil. Ne axăm pe copii pentru că încercăm și vrem să căutăm viitori campioni. Noi îi învățam, îi coordonom, îi urcăm treaptă cu treaptă și nu cu liftul, că așa ies campioni.

Dacă în sala de antrenamente nu plângi, în concurs nu ai cum să râzi.


De ce scrima și nu orice alt sport?

Este o poveste lungă. Sunt foarte multe sporturi în care te deranjează mediul, de exemplu înnotul. În acest sport te deranjează apa, dar te obișnuiești cu ea, te coordonezi și tot te înveți. Sunt  sporturi  în care te deranjează adversarul: boxul, judo. În alte sporturi te deranjează doar obiectul; ciocanul sau discul. În scrimă te deranejează totul: mediul  pentru că ești pe o planșă, adversarul și  obiectul; arma, în plus, arma ta poate fi deranjată de adversar. În acest sport te deranjează totul. Când vei știi să rezolvi acest tot vei fi un sportiv complet. Înseamnă că știi să alergi, să te lupți și să gândești. Implică multă muncă și alte sporturi precum atletismul și boxul.

Pentru a performa, în scrimă ai nevoie de educație și disciplină. Scrima este șah în viteză. Trebuie să știi când și cum să muți calul, să știi când să folosești tura, mai exact să știi când să ataci și când să te aperi.  Trebuie să te poți deplasa, trebuie să o ai o anumită viteză și conduită. Dar cel mai important lucru este când, cum și de ce. Dacă nu studiezi înainte și nu-ți poți răspunde la acele întrebări, adversarul va ști când, cum și de ce să atace.

Prin scrimă încercăm să facem campioni. Scrima nu este atât mediatizată precum fotbalul, iar tenisul este un sport scump.

Care este vârsta ideală pentru a începe să practici scrimă pentru a deveni un campion/sportiv de performanță?

 

Vârsta ideală este 12-17 ani. Mihai Popa -  un antrenor foarte bun și cu foarte multă experiență. Unul din spadasinii  de top ai României.  A reușit să se afirme pe plan internațional  în perioada 1977-1980, iar în prezent este antrenorul lotului național de scrimă al Italiei. El a început să practice acest sport de la vârsta de 17 ani, iar până la 20 a devenit campion național.

 

Lecțiile sunt destinate și studenților?

 

Pentru a face scrimă de plăcere, plus educația pe care o urmează un student, este o poezie. Bineînțeles că sunt destianate oricui vrea să învețe ce înseamnă un sport nobil.

 

De cât timp aveți clubul?

 

Clubul Genesse activează din 2004, iar de scrimă  ne ocupăm din martie 2015, dar am lucrat cu copii pe acest sport cu mult timp înainte, iar acum  în paralel lucrez cu lotul național feminin. Fetele vin aici la sală pentru a se antrena cu manechinul ce este unic în lume și a fost construit și implementat de mine și Mihai Popa.

Manechinul unic în lume la care se pot antrena mai multe persoane deodată.Scrima, sportul nobil, te ajută să te dezvolți atât pe plan fizic pentru a deveni un bun sportiv cât și pe plan mental unde te poți concentra și gândi dinainte pașii pe care trebuie să-i înveți. În scrimă e ca în viață - pornești fără experiență și poți ajunge campion.
Sursă foto