1

Admiterea în învățământul superior este cea mai importantă (și poate și cea mai stresantă) perioadă din viața unui adolescent, viitor adult.

Universitățile de la noi oferă numeroase pachete educaționale, dar din mai multe motive, majoritatea tinerilor de acum iau în considerare schimbarea sistemului de la noi, în favoarea celui din ”altă țară”. Până și cei admiși deja la o facultate din România se gândesc la oportunitatea de a pleca să studieze în străinătate, fiind o experiență bună pentru viitor.

Noi ne-am gândit să îți dăm o mână de ajutor, dându-ți câteva detalii despre cum poți și tu să mergi să te distrezi (dar neapărat și să studiezi :)) peste hotare :

  • Studenții actuali ai universităților din România beneficiază de mobilitățile ERASMUS și CEEPUS, care funcționează pe sistemul schimbului de experiență, astfel fiecare universitate are câteva altele afiliate la care poți merge. În funcție de localizarea și țara în care vrei să mergi să studiezi pentru trei luni sau un an, primești și un ajutor de aproximativ 500 de euro pe lună (cu eventuale eforturi financiare proprii) din care îți poți asigura transport, cazare și alte cheltuieli necesare.
  • Pentru cei care doresc să aplice într-un sistem post-graduate (BA, Hons) în Marea Britanie admiterea se face prin sistemul UCAS, care centralizează toate universitățile de pe teritoriul țării. În funcție de specializarea pe care o alegi, admiterea se face pe baza unei scrisori de intenție, o scrisoare de recomandare din partea unui profesor, director, coordonator etc., plus un interviu sau examen de admitere/media de la examenul de Bacalaureat și o diplomă de evaluare a cunoștințelor de limbă (IELTS, CAE, TOEFL, DELF etc), cu un anumit scor. Taxa de școlarizare se face sub forma unui împrumut, acordat din partea Guvernului Marii Britanii.
  • Mai există țări care oferă burse guvernamentale (Coreea de Sud, Canada, Norvegia etc), dar pot fi obținute în urma unui interviu la sediul Ambasadei sau al Consulatului aparținător țării din România. Mai multe detalii poți găsi pe site-urile acestora.
  • De asemenea, țările nordice precum Suedia și Norvegia au un regim de școlarizare cu taxă 0, unde admiterea se face pe baza unui examen și eventual o diplomă de evaluare a cunoștințelor de limbă, iar pentru studenții străini se asigură un an pregătitor de limbă locală, în eventualitatea în care cursurile nu sunt oferite în limba engleză.

Decizii, decizii… sperăm că te-am ajutat măcar puțin, baftă la examene și fuguța la împachetat bagaje!

AUTOR: Carla Gabriela Baroian 

Surse: ERASMUSCEEPUS, Student Loans UK, UCAS, Norvegia, Coreea de Sud, Suediapoză 1poză 2