1
Se va numi "Orizont" și este ce-al de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crișan. El spune că filmul va fi și un omagiu adus filmului regizat de Victor Iliu, "La moara cu noroc". În comentariile de la școală învățam că în nuvela lui Slavici, accentul era pus pe tema banilor, care dezumanizează. Ei bine, aici este urmărită mai mult tema familiei: cum funcționează o familie care rămâne izolată la cabană, plus tot ce înseamnă lucruri ascunse.

Despre subiect 
Doi soți, Andra și Lucian, vor să își găsească norocul și să aibă o viață mai bună, așa că iau în administrare o cabană pierdută din Munții Apuseni. Toate merg bine, până într-o zi când Lucian află că întreaga regiune este controlată de Zoli, capul mafiei tăierilor ilegale de păduri. 

Filmul a avut premiera mondială în noiembrie, la Festivalul de Film Tallin Black Nights, din Estonia. Criticii au fost impresionaţi, iar Hollywood Reporter a scris că „Orizont începe ca un film de groază şi se încheie într-o notă apropiată de cea a western-urilor moderne. Plus că arată minunat, graţie culorilor şterse, crepusculare pe care directorul de imagine Oleg Mutu, una dintre figurile-cheie ale noului val românesc, le foloseşte asemenea unui pictor.

Sursa: DIGI24

Sursa foto aici