1

Își iubesc țara și vor să o promoveze. Este vorba despre șase tineri din Buzău, plini de ambiție și de creativitate. Au lansat de câteva luni proiectul "Promovez România", prin care vor să ne laude țara cu ajutorul fotografiilor, poveștilor și oamenilor frumoși care aduc un plus de culoare fiecărui loc. Am stat de vorbă cu Dan Posea, cel de la care a plecat ideea. 

De ce promovați România? 

Povestea proiectului Promovez România a început în vara anului 2014, când m-am hotărât să-mi fac un blog de turism. Cum nu aveam talent la scris și am simțit că este un proiect destul de complex, am stat în stand-by vreun an de zile. În luna octombrie a anului 2015 am luat legătura cu Costin Fetic și i-am expus punctul meu de vedere în privința proiectului. La rândul lui, Costin avea și el câteva idei pe care voia să le pună în practică, doar că nu găsise persoana cu care să rezoneze. Faptul că el este un fotograf tânăr și ambițios a contat foarte mult pentru mine, deoarece s-a pliat perfect pe întreg conceptul. Amândoi suntem implicați în diverse proiecte și nu trece o zi fără să facem lucruri frumoase. Iar ca să-ți răspund la întrebarea de ce, e simplu: vrem să le arătăm oamenilor ce peisaje oferă această țară, să le prezentăm tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute, să le oferim posibilități de cazare și să share-uim povești cu români care chiar fac lucruri frumoase.Cine se află în spatele proiectului?

Dan Posea – Fondator și manager de proiect


Dan are 22 de ani și este un tânăr antreprenor la început de drum. În vara anului 2015 a pus bazele unei agenții de organizare de evenimente Posea Events, a fost selectat în cadrul programului de Internship derulat de Guvernul României și în luna octombrie a dat startul proiectului "Promovez România", alături de Costin Fetic. Este absolvent al Facultății de Geografie și în prezent continuă studiile de master în cadrul aceleiași facultăți. Motto-ul său preferat: “Give more than you take. That’s how you win.”

Costin Fetic – Membru fondator și fotograf

Costin are 17 ani și este unul din fondatorii proiectului. Pasiunile lui sunt fotografia și călătoriile. Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național B.P. Hașdeu din Buzău și se mândrește că își folosește timpul liber în mod constructiv, nefiind pasionat de “stat degeaba”. În restul timpului liber, practică off-road, mers cu bicicleta, precum și patina, tenis, fitness. De asemenea, este pasionat de orice tip de mașini, cât și de tehnologie.

Sorin Berechet – Grafician

Designer-ul echipei are 23 de ani. Dacă în liceu s-a jucat cu desenul și cu diferite programe de grafică, câțiva ani mai târziu, joaca s-a transformat într-o adevărată pasiune. Proiectul "Promovez România" reprezintă o provocare pentru el și speră ca pasiunea să devină un loc de muncă.

Octavian Budișteanu – Fotograf și editor

Are 18 ani și este un iubitor al naturii, lucru ce îl accentuează prin pasiunea sa pentru fotografie. Fotografia i-a schimbat viața acum aproximativ doi ani, iar de atunci, cu ajutorul multor training-uri și workshop-uri, a reușit să ajungă la un nivel pe care și l-a dorit. Este un exemplu al tinerei generații care vrea să schimbe percepțiile, iar cele 3 cuvinte care îl descriu ar fi calmul, seriozitatea și perseverența. Motto-ul său este “If you believe, you can achieve”.

Raluca Andrei – Consultant de marketing

Raluca are 20 de ani și este consultant de marketing în cadrul proiectului. Energică și curioasă din fire, Ralucăi i-a plăcut dintotdeauna să descopere mai multe despre lumea înconjurătoare. Pasiunea pentru geografie și natură a deprins-o prin participarea la Olimpiada Națională de Geografie în timpul liceului. În prezent, studiază Marketing în engleză la ASE.

Denisa Stanciu – Editor

Denisa are 23 de ani și se ocupă de tot ce înseamnă conținut editorial în cadrul proiectului. Pasiunea pentru creație, scris și natură o are de la o vârstă fragedă. Dovada constă în multitudinea de agende umplute de-a lungul anilor, cu mici gânduri și idei “de moment”. Dorul de țară și iubirea față de tot ce înseamnă România frumoasă le-a deprins de la părinți și bunici, care i-au insuflat ideea că țara noastră are o cultură demnă de spus tuturor celor de pe meleaguri străine. Pe lângă pasiunea pentru scris și natură, timpul liber și-l ocupă cu pasiuni precum pescuitul, escalada și gătitul.

Ce obiective aveți pentru 2016?

În prezent lucrăm la site (www.promovezromania.com) și vrem să atragem parteneri/sponsori pentru derularea întregului proiect. Avem nevoie de sponsori pentru a călători în toată țara, pentru a fotografia peisaje, a descoperi tradiții și obiceiuri și pentru a cunoaște poveștile românilor. Momentan, suntem în discuție cu câteva companii și firme mari din România. De asemenea, vrem să dezvoltăm și o aplicație mobilă spre sfârșitul anului, dedicată iubitorilor de fotografie și turism.

Care a fost cel mai frumos feedback pe care l-ați primit până acum?

Numărul de oameni care ne urmăresc pagina noastră de Facebook – Promovez România

Ce aduceți nou față de alte platforme de promovare turistică?

Mix-ul pe care îl oferă echipa: inițiativă, pasiune, creativitate și perseverență.

Cât de important este ca un student să mai facă ceva pe lângă facultate?

Din punctul meu de vedere, voluntariatul și alte activități extracurriculare sunt extrem de benefice în evoluția unui student. Personal, pot spune că toate activitățile în care am fost implicat pe parcursul celor 3 ani de facultate au condus la dezvoltarea mea personală și prin intermediul acestora am progresat, am cunoscut oameni noi și mi-au fost deschise uși. Sunt implicat în mai multe proiecte în acest moment și datorită faptului că am fost voluntar în cadrul Asociației Studenților Geografi și a Uniunii Studenților din România (USR).

Sunt student. Îmi iubesc țara. Cum aș putea să promovez România?

Echipa noastră îți propune să călătorești prin țară cu bani puțini (DA, SE POATE!), să intri în contact cu oameni frumoși pentru a le cunoaște poveștile de viață și să surprinzi prin intermediul smartphone-ului/camerei foto momente cu peisaje/locuri fascinante din România. Dacă dorești să apari pe pagina "Promovez România", ne poți trimite un mail pe adresa contact@promovezromania.com poze însoțite de un text, care să reprezinte experiența ta trăită pe teren.

Și dacă tot promovați România… Să zicem că anul ăsta dau bacul, cum m-ați convinge să rămân la facultate în țară? Eu aș vrea să plec în Anglia. :)

Îți recomandăm cu drag să rămâi, deoarece se pot face lucruri frumoase și în România. Important e să faci ceea ce simți tu și nu familia, prietenii sau vecinii. Contează să te implici încă din primul an de studenție (îți recomandăm asociația reprezentativă din cadrul facultății tale/alte ong-uri), să participi la proiectele desfășurate de ei, să intri în contact cu oameni noi și să faci fix acele lucruri de care îți este frică. Te vor ajuta foarte mult! Și nu uita: "Cei care sunt destul de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o și schimbă” (Steve Jobs)

Nu ne rămâne decât să vă sfătuim și pe voi să promovați România, iar tinerilor din spatele proiectului le urăm muuult succes!